Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2017 14:37 - Ефективност при малките пречиствателни станции
Автор: preschistvatelni Категория: Технологии   
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2023 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Много се говори за пречиствателните станции и колко важни са те за поддържане чистотата на природата. Всички искаме морето и реките ни да са чисти, но въпреки това все още много хора използват септични ями и неглижират опасностите, които крият те.

 Дали причината са сериозните инвестиции, които се налагат за да се замени септичната яма с пречиствателна станция или е просто безотговорно отношение? Вероятно по малко и от двете.

Факт е, че съвременния човек потребява в пъти повече вода, отколкото са употребявали хората в миналото. И тази вода се изхвърля замърсена като отново се връща в природата, защото това е кръговрат, който е неоспорим. А тя, природата не смогва сама да я пречисти, въпреки своята невероятна сила за самоочисване. Задъхва се пред човешката агресивност.

Напоследък все повече хора се стремят към живот в близост до природата. Търсят тишина и чист въздух, но много от тях пропускат да се замислят, че не могат само да взимат, а трябва и да се грижат и пазят. Да живееш на тихо и спокойно място сред природата и да замърсяваш близката река с отпадните води от домакинството е престъпна безотговорност.

През последните години масово навлизат малките локални пречиствателни станции, които пречистват на биологичен принцип и са много ефективни. Много от тях вече са с такива технологии на пречистване, че не изискват никаква поддръжка и са лесни за експлоатация.

Това са готови съоръжения, с инсталирана в тях съвременна  технология и веднъж поставени, пречистват водата от домакинството и решават проблема веднъж и завинаги. В повечето държави в Европа пречиствателната станция е задължително условие при разрешаване на строеж за места, на които няма централна канализация.

У нас за съжаление все още има много домове, в чиито двор съвместяват кладенец и септична яма, което е направо недопустимо. Често хората не си дават сметка колко опасно е това не само за подпочвените води, но и за собствено им здраве.  Не е случайно, че септичните ями са забранени  и това е упоменато в закон.

Често се бъркат и септични резервоари с пречиствателни станции и  от незнание или поради недостиг на средства. Локалната пречиствателна станция е съвременно съоръжение, чиято функция е да пречиства замърсената вода до степен, тя да може да бъде дори използвана повторно. На изхода на съоръжението водата трябва да излиза с показатели, които се гарантират от производителя със сертификат. Този сертификат се издава след сериозни изпитания, на които се подлага предварително съоръжението от специализирани лаборатории. Такива лаборатории обаче в България няма, а пречиствателните станции, които се предлагат у нас са вносни. Като страна лидер в производството на локални  пречиствателни станции в Европа се смята Чехия. Чешката фирма Енви пур изнася своите пречиствателни станции на три континента. В България повече от 12 години вече също се внасят нейните продукти. Те са  и най-търсените в строителството малки локални пречиствателни станции поради доказалата се във времето ефективност на съоръженията.

Повече информация за малките локални пречиствателни станции може да прочетете на :   http://hg-sons.com/












Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: preschistvatelni
Категория: Технологии
Прочетен: 95588
Постинги: 20
Коментари: 0
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930