Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2014 12:18 - Изборът на собствена пречиствателна станция
Автор: preschistvatelni Категория: Технологии   
Прочетен: 1771 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2014 12:52


image


Малките пречиствателни станции вече не са лукс и все повече хора се ориентират към тях като съвремененно решение на проблема с отпадъчните води на домакинството.

Независимо дали се строи нов дом или се реновира наследствена селска къща, малката пречиствателна станция винаги е предпочитаният вариант по отношение на отходните води. Старите септични ями масово се отричат не само като екологично неприемливи, но и непрактични поради значително завишената консумация на вода на съвременния човек.

Основната роля на една малка  локална пречиствателна станция е да пречиства отпадъчните води от сервизните помещения и домакинството и те по естествен път да се връщат отново в природата без да я замърсяват и съответно да създават проблеми и допълнителни разходи за собствениците на дома. Именно затова не е никак без значение как ще изберем своята пречиствателна станция.

В повечето случаи като с всеки уред, който купуваме за дома, се налага предварително да се образоваме за да осмислим правилно инвестицията, която правим. Технологиите се развиват толкова бързо през последните десетилетия, че често не успяваме да догоним информацията за тях и рискът да направим неправилен избор е доста голям.

И при домашните пречиствателни станции, както и при други домакински уреди и съоръжения, има тънкости, за които трябва да се информираме предварително за да направим най-съвременният и добър избор.

На пръв поглед  те изглежда, че работят на един и същ принцип, а някои  дори и изглеждат еднакво, но съществуват много съществени разлики и ако не ги знаем, може да направим грешка. Имайки предвид, че пречиствателната станция е съоръжение, което обикновено се вкопава в земята и е доста дългосрочна инвестиция, е добре да се запознаем с най-важните критерии, които тя трябва да покрие.

1.       Домашната пречиствателна станция трябва да бъде компактно съоръжение -  водата в съвременните пречиствателни станции се пречиства на гравитачен принцип ( колкото замърсена постъпва, толкова пречистена излиза). Не е нужно да прекопавате двора си за огромни системи от съдове, които може и да Ви изглеждат внушително, но всъщност времето  отдавна ги е изпреварило и Ви предлага далеч по-удачно решение.

2.       Домашната пречиствателна станция трябва да бъде икономична -  не бива да се забравя, че като всеки друг съвременен уред, евтиният винаги излиза по-скъп във времето. При всички случаи една индивидуална пречиствателна станция  е значителна инвестиция, от която се очаква да се изплати във времето. Именно затова трябва да се внимава за какво даваме парите си.  Добре трябва да се преценят допълнителните разходи по поддръжката й – консумативи, честота на изпомпване, разход на ток. В много случаи търговци и дилъри не са наясно именно с тези детайли и затова е нужно сами да потърсим информация от производителя или от официален негов представител. Факт е, че качествените пречиствателни станции са вносни.

Добре е да знаем, че вече има пречиствателни станции, които нямат нужда от консумативи, а разходът на ел.енергия е минимален.

3.       Домашната пречиствателна станция трябва да пречиства добре замърсените води -  това зависи от технологията на самата пречиствателна станция. Макар и външно много от съоръженията да изглеждат почти еднакво, технологията винаги е различна. Всеки производител има своя собствена технология, която в повечето случаи е лицензирал и сертифицирал.  От биологичната технология, която е инсталирана в съоръжението, зависи изцяло неговата ефективност и това е всъщност най-важният момент от избора ни. Основната функция на една пречиствателна станция е да пречиства водата, която преминава през нея, а това зависи именно от технологията на пречистване.

Съществуват най-различни технологии на биологично пречистване, които  са одобрени в ЕС и покриват необходимите показатели  на пречистената вода. Някои са по- нови и икономични, други изискват консумативи и поддръжка, но всички задължително трябва да бъдат доказани със сертификати от оторизирани за това лаборатории.  Само сертификати, издадени от Европейски лаборатории могат да гарантират, че технологията на пречистване е истинска, водата наистина се пречиства, а Вие сте си купили пречиствателна станция.

В противин случай, може да се окаже, че просто сте закопали в двора си един септичен резервоар, който трябва непрекъснато да изпомпвате и да Ви създава непрекъснати проблеми и разходи.

Изборът на пречиствателна станция всъщност не е по-труден, отколкото на всеки друг уред за дома. Трябва просто да знаете какво да гледате и да имате в предвид, че подмяната му е доста по-трудоемка, отколкото при пералнята или печката. Компромисът с качеството впоследствие ще излезе доста по-скъпо, а това всъщност ще направи първоначалната Ви инвестиция погрешна.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: preschistvatelni
Категория: Технологии
Прочетен: 95684
Постинги: 20
Коментари: 0
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930