Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 20:39 - Пречиствателна станция вместо септична яма
Автор: preschistvatelni Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6234 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2013 12:13


image

Днес всички говорим за опазване на природата и се опитваме да възпитаваме децата си в екокултура, че природата трябва да се пази чиста. Учим ги да събират разделно отпадъците, за да се рециклират и да използват разграждащи се торбички.Това добре…, но сеща ли се някой за водата и как се замърсява тя? Красиви природни местности на практика са осеяни с външни тоалетни и септични ями, от които нечистотиите попиват в подпочвените води или се изливат в реки, язовири и дерета. Даваме ли си сметка колко недостатъчна е сладката вода на нашата планета и какво правиме като я замърсяваме?

В Европа, а и в България като част от нея,септичните ями отдавна са отхвърлени и забранени. Като заместител и качествено решение на проблема през последните години се явяват малките пречиствателни станции, които отдавна са навлязли в цивилизования свят. Технологиите все повече се развиват и тези съоръжения стават все по-модерни и по-лесни за поддръжка.

И веднага възниква въпроса - пречиствателната станция е скъпо съоръжение, което не всеки може да си позволи. Дали е така?

Правили ли сме сметка колко ни струва изпомпването на една изгребна яма за цялата година и с какво всъщност е свързана тази манипулация? Ако си я направим ще видим, че всъщност си заслужава еднократно да инвестираме в пречиствателна станция, която се изплаща бързо, а си спестяваме много грижи и проблеми.
Тук обаче възниква въпроса - каква да бъде пречиствателната станция? На пазара има много фирми, които предлагат такива съоръжения, но ние всъщност не разбираме много от тях. Еднаква работа ли вършат всички и ако е така, защо цените са им толкова различни?

Това са много съществени въпроси, които е нормално да си задъде всеки ,който реши да инвестира в подобно съоръжение.

Ето и отговорите:

1.Технологиите на пречистване се усъвършенстват непрекъснато. По-новите и по-добрите технологии са и по-скъпи и затова някои от тези съоръжения са значително по-скъпи от други. Колкото е по-скъпа една пречиствателна станция като продажна цена обаче ,толкова по-евтина и лесна е после поддръжката и. Това е всъщност логично правило,с което сме се сблъсквали и при други продукти .
2. Различните пречиствателни станции имат различни технологии и в никакъв случай не може да се говори, че всички станции еднакво пречистват водата. Качеството на пречистената вода се гарантира със сертификати, които всяка уважаваща себе си фирма –производител получава от оторизирани за това лаборатории. Тези сертификати дават право на фирмата - производител на предлага въпросното съоръжение на пазара, а показателите на водата, които се гарантират, ни дават възможност да направим своя избор.

Какво е положението в България? След като Европейската комисия поиска от държавата ни да реши в срокове проблема с липсата на пречиствателни станции, предлагането на пазара на такива съоръжения значително се увеличи. За съжаление, обаче много малко от предлаганите продукти са с доказано качество и необходимите сертификати, гарантиращи качеството на процеса на пречистване на отпадъчните води. И както може да се досетите, те са внос от Европески държави.
Няма институция или отговорен орган, който да следи поставяните съоръжения, дали изобщо пречистват водата и доколко или ако има,то това не се прави.

Възползвайки се от това, че изграждането на една изгребна яма, която е позволена от закона е доста скъпо,редица търговци, предлагат по-евтини съоръжения като ги наричат „пречиствателни станции”,но те далеч не са такива! Напоследък се оформил даже термина „ тип пречиствателна станция”. Това обаче е измислено понятие! Пречиствателната станция си е пречиствателна станция, а останалото е или септичен резервоар ,или класическата изгребна яма.

От медиите и отвсякъде непрекъснато ни предупреждават да търсиме сертификати за всичко, което купуваме и консумираме, за да запазиме здравето си и да знаеме за какво даваме парите си. Нека не забравяме да поискаме сертификат за технология и когато избираме да пречистваме водата.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: preschistvatelni
Категория: Технологии
Прочетен: 95590
Постинги: 20
Коментари: 0
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930